Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Prezentare generală

Comuna Arieşeni este situată în extremitatea nord- estică a judeţului Alba, la izvoarele Arieşului Mare, la 120 km de Municipiul Alba Iulia – reşedinţa de judeţ – şi la 40 km de cel mai apropiat oraş – Câmpeni.

Zona reprezintă centrul unui cerc ce cuprinde la extremitatea sa oraşele: Cluj Napoca la 141 km, Oradea la 130 km, Arad la 182 km, Deva la 133 km şi Alba Iulia la 120 km constituind astfel o atracţie aproximativ egală a turiştilor din aceste zone.

Din punct de vedere geografic, comuna se situează între Munții Bihor – Vlădeasa, munți ce constituie unitatea cu cele mai mari altitudini din Munți Apuseni (Vârful Curcubata Mare – 1848 m), între masivele Bătrâna și Biharia, legate prin șaua Vârtop la altitudinea de 1180 m, pentru ca apoi râul Arieșul Mare să despartă cele două unități montane.

Dezvoltarea localitaților aparținătoare comunei se face în prezent de la DN 75, datorită condițiilor mai bune de acces, urmează apoi drumurile județene și cele forestiere.

Satele cele mai apropiate de centrul comunei sunt Stei Arieșeni, Pantești și Avramești, iar cel mai îndepărtat este Casa de Piatră.
Prin așezarea sa pe DN 75, în centrul Munților Bihor, într-o zonă cu un potențial turistic deosebit, comuna Arieșeni are perspective mari de dezvoltare prin turism. Resursele turistice prin varietatea și complexitatea lor au o valoare ridicată, ceea ce conferă zonei un grad ridicat de interes turistic atât vara cât și în anotimpul alb (stratul de zăpadă persistă circa 4-5 luni pe an pe versanții nordici, având o grosime medie de circa 60-70 cm)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descarcă [14.33 MB]

Ultima actualizare: 12:28 | 10.07.2024

Sari la conținut