Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Vârful Bihorul

Vârful Bihorul este cel mai înalt vârf din Munții Apuseni, având o altitudine de 1849 metri. Datorită acestui fapt aici a fost amplasat un releu de televiziune și telecomunicații

Vârful merită vizitat pentru că de sus aveți o priveliște spectaculoasă asupra Munților Apuseni, Văii Arieșului în județul Alba iar în județul Bihor – în zilele clare – puteți vedea până în orașul Stei (fostul Petru Groza) la 40 kilometri distanță.

Un alt motiv pentru care merită să urcați pe Bihorul este pentru a explora 2 etaje de vegetație: ce a păduri de brad și molid și golul alpin. Fiecare dintre acestea având vegetație specifică aparte cu plante adaptate la mediul de viață. Pădurile și mai ales poienile și luminișurile acestora vin cu binecunoscutele fructe de pădure și ciuperci de care drumețul se poate bucura de vară până toamna târziu. Primele fructe pe care o să le întâlniți sunt frăguțele, apoi afinele negre, zmieura, afinele roșii și toamna târziu murele negre.

Plecând din centrul stațiunii turistice Arieșeni diferență de nivel față de Vârful Bihorul este de 900 metri. Astfel este destul de mult de urcat – un motiv în plus să faceți popasuri la fructe de pădure și pentru a admira peisajul și a face fotografii.

În mijlocul verii de la jumătatea lunii mai până spre sfârșitul lunii august sus pe creasta întâlniți herghelii de cai. Caii moților ce au fost aduși aici la pășunat până moții termină de cosit și de adunat fânul de prin toate fânețele din poienile munților.

Plecând din centrul stațiunii turistice Arieșeni urmați drumul național DN75 pentru 1 kilometru spre Vârtop apoi mergeți pe drumul forestier ce se deschide pe partea stângă peste un pod de beton, la intersecția a două văi. De aici urmați marcajul banda albastră prin satul Galbena . După ce treceți de pensiunea Montană pe stângă și de încă o pensiune mai mare în construcție pe partea dreaptă, traversați o mică pădure până la un alt pod de beton. De aici cei care urcă pe jos urmează marcajul banda albastră imediat după pod în partea dreaptă, iar cei care urcă cu mașina din intersecția din apropiere urmează drumul ce urcă în partea dreapta până pe Bihorul.

Ce se poate vizita în apropierea Vârful Bihorul?
Plecând de la Vf. Bihorul puteți cobora spre vârful Piatra Grăitoare și de acolo spre Cascada Varciorog – o frumoasă cădere de apă de 15 metri înălțime.

De asemenea puteți merge spre vârful și Lacul Tăul Mare-un mic lac pe creastă într-o poieniță a păduricii de jneapăn, între cele 2 vârfuri găsiți numeroase puncte de belvedere iar traseul se poate parcurge într-o oră între cele 2 obiective turistice.

Alt traseu de pe Bihorul este spre Vârful Curcubata Mică de unde se deschide o panoramă superbă asupra Țării Moților și a celor două Arieșuri. De pe Curcubata Mică puteți cobori la Pătrăhăițești-Arieșeni unde să vizitați Cascada Buciniș și cele 2 mici muzee – ateliere de meșteșugărit putând achiziționa obiecte de artizanat din lemn.

Ce trasee de o zi pot face care să includă și acest Vârf?
1. Arieșeni – Vârful Bihorul – Vârful Curcubata Mică – Arieșeni

2. Arieșeni – Cascada Varciorog – Vârful Piatra Grăitoare – Vârful Bihorul – Vârful Curcubătă Mica – Cascada Pătrăhăițești – Muzeul Pătrăhăițești – Arieșeni

3. Arieșeni – Telescaun Piatra Grăitoare – Vârful Cornul Berbecului – Vârful Piatra Grăitoare – Vârful Bihorul – Arieșeni

Ultima actualizare: 13:37 | 5.04.2024

Sari la conținut