Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Peștera Ghețarul Vârtop

Primul turist din Apuseni a vizitat o peșteră din Arieșeni !

Datorită numeroaselor formațiuni de calcar alb și frumuseții acestora, Peștera Ghețarul Vârtop poartă și numele de Peștera Minunată. Nu foarte lungă dar foarte frumos împodobită, ascunsă în pădurea de brad și molid din apropierea satului Casa de piatră Arieșeni.

Peștera – monument al naturii, închisă în trecut pentru turiști este accesibilă acum în sezonul turistic, numai însoțiți de ghid.

În prima sală a peșterii, înainte de poarta metalică, se găsesc câteva blocuri de gheață care pot rezista de la un an la altul. Dimensiunea acestora este mult mai mică față de Ghețarul Scărișoară.

În această peșteră au fost descoperite și 3 urme de picior de Neanderthal. Acestea din păcate nu se mai găsesc în peșteră. Una s-a pierdut, alta a fost furată iar ultima dintre ele a fost dusă la Institutul de speologie din Cluj-Napoca.

Zona vizitabilă este delimitată cu panglici alb-roșii, ghidul este cel care are câteva surse de lumină. Peștera nu prezintă denivelări mari astfel că se poate vizita cu un pic de atenție. Este indicat să aveți surse de lumină proprii pentru a putea admira mai bine peștera; și îmbrăcăminte corespunzătoare unei temperaturi +4oC.

Din Arieșeni urmați DN75 până în Garda de sus – centru, apoi faceți stângă pe drumul asfaltat. După circa 1 kilometru la intersecția văilor Ordancusa(dreapta) cu Garda Seacă(stânga) faceți stânga urmând drumul principal și Valea Gardei Seci până în satul Casa de piatră. În Casa de piatră întrebați de ghidul Peșterii Vârtop care vă va însoți pentru a vizita peștera.

Peștera Coiba Mare – ce are cel mai mare portal din Romania.
Peștera Coiba Mică – la intrarea căreia primăvara o dată cu topirea zăpezilor se formează un adevărat lac.
Peștera Huda Orbului – situată în apropierea satului Casa de piatră
Izbucul Tauz – cea mai adâncă peșteră scufundată din România.
Ce trasee de maxim o zi se pot face care să includă și Ghețarul Vârtop?
Arieșeni – Garda de sus – Izbucul Cotețul Dobrestilor – Izbucul Tauzului – Peștera Coiba Mare – Peștera Coiba Mică – Ghețarul Vârtop – retur
Arieșeni – Garda de sus – Peștera Poarta lui Ionele – Cheile Ordancusii – Peștera Ghețarul Scărișoară – Izbucul Tauz – Peștera Coiba Mare – Peștera Coiba Mică – Ghețarul Vârtop – retur

Ultima actualizare: 12:28 | 10.07.2024

Sari la conținut