Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Peștera Coiba Mare

Peștera Coiba Mare are cel mai mare portal de peșteră din România, dimensiunea acesteia se poate compara doar cu portalul Cetăților Ponorului . Accesul la peșteră se face ușor, pentru a o vizita aveți nevoie de surse de lumină. Accesibilă tot timpul anului însă în perioade ploioase nu este recomandată vizitarea ei, datorită posibilității inundării pasajelor strâmte și imposibilitatea ieșirii din peșteră până la ape mai mici. Pentru vizitarea întregii peșteri aveți nevoie de echipament de speologie datorită lacurilor și cascadelor subterane.

Portalul peșterii are : 47 metri înălțime și 74 de metri lățime.
Este o peșteră cu o lungime totală de 5050 metri și cuprinde un labirint de galerii fosile, situate la nivele diferite, de o parte și de alta a galeriei active, în sectorul de la intrare (Bleahu, 1981; Cocean, 1995; Valena, 1977).

Accesul în interiorul peșterii este posibil doar până în prima sală, numită Sala Mare, a cărei dimensiune nu dezminte proporțiile portalului de la intrare. Aceasta se îngustează repede spre fund, formând un orificiu care pe o distanță de 5 m măsoară circa 50 cm în diametru. De aici, accesul este posibil doar celor experimentați în astfel de explorări; și dotați cu echipament special.

Apele ce se pierd în întunericul peșterii ies la lumina zilei prin Izbucul Tauzului la câțiva kilometri în aval.

Peștera se găsește în stațiunea turistică Arieșeni, în satul Casa de piatră.

Pentru a ajunge la peșteră plecând din Arieșeni urmați DN75 până în centrul comunei Garda de sus, apoi urmați drumul comunal din stânga circa 12 km până în satul Casa de Piatră.

După ce treceți de case pe drumul principal o să găsiți un mic indicator ce vă arată să coborâți spre Coiba Mare.

Ce se poate vizita în apropierea Peșterii Coiba Mare?
Ghețarul de la Vârtop sau Peștera Minunată se află la 30 de minute, pentru a o vizita trebuie să luați legătura cu ghidul peșterii pe care-l găsiți în satul Casa de Piatră.

Izbucul Tauz este un adevărat râu ce izvorăște de sub Piatra Tauzului. Aici ies la lumină apele ce au intrat în subteran prin peșterile Coiba Mare și Coiba Mică.

Coiba Mică este în imediata apropiere a Coibei Mari, este mult mai mică. În perioada de primăvară la intrare în această peșteră se formează un adevărat lac iar în restul timpului lângă peșteră veți găsi o cascadă.

Izbucul Cotețul Dobreștilor aduce la suprafață apele pierdute în subteran în platoul Ghețar.

Ce trasee de o zi se pot face care să includă Coiba Mare?
Arieșeni – Garda de sus – Izbucul Cotețul Dobreștilor – Izbucul Tauzului – Petera Coiba Mare – Peștera Coiba Mica – Peștera Ghețarul Vârtop – retur
Arieșeni – Garda de sus – Biserica Sf. Ioan Botezătorul – Peștera Poarta lui Ionele – Cheile Ordancusii – Ghețarul Scărișoară -Izbucul Cotețul Dobreștilor – Izbucul Tauz – Peștera Coiba Mare – Peștera Coiba Mică – Peștera Ghețarul Vârtop – retur.

Ultima actualizare: 13:37 | 5.04.2024

Sari la conținut