Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Pârtia Vârtop I

Pârtia Vârtop I este prima pârtie ce a fost deschisă în Arieșeni, astfel că este și cea mai cunoscută.

Pârtia are o lungime de 1000 metri (lungimea de înclinare) și este dotată cu teleschi și nocturnă, 2 ratracuri pentru pregătirea pârtiei și cu 2 snowmobile pentru interventii rapide în caz de defecțiune sau accidente.
Pârtia a fost acreditată din anul 2003.

Teleschiul are o lungime de 780 de metri, cu o capacitate de transport de 800 de persoane pe oră; având o viteză de 2,5 metri pe secundă. Teleschiul privat Vârtop 1 de la Vârtop-Arieșeni a fost primul teleschi de mare capacitate construit cu capital 100% privat, concepția și execuția fiind integral românească.

Diferența de nivel este de 240 metri, iar stația de sus se găsește la o altitudine de 1400 de metri.

Vârtop I se găsește la granița dintre Arieșeni și județul Bihor, în pasul Vârtop, fiind ușor de găsit datorită faptului că este chiar lângă DN75.

Pentru cei care preferă să se dea cu sania, lângă Pârtia Vârtop I se găsește o mică pârtie de sănii la care accesul este gratuit. La baza acesteia veți găsi numeroase posibilități de închiriere de echipament. Veți găsi plăci, schiuri și sănii; prețurile de închiriere variind în funcție de calitatea echipamentelor.

Puteți să învățați să schiați sau să coborați cu placa, deoarece pe această pârtie activează 3 școli de schi prin numeroși instructori acreditați.

De aici puteți trece cu ușurință pe Pârtia Vârtop II, pe pârtia de sănii sau pe pârtia Piatra Grăitoare (dotată cu telescaun).

Pe această pârtie este prezent atât Serviciul Salvamont Alba cât și cel din Bihor, pârtia fiind la granița dintre cele 2 județe.

Pârtia Vârtop II – pârtie pentru începători, pe care activează o școală de schi.

Telescaunul Piatra Grăitoare – un telescaun modern debraiabil ce deservește 2 pârtii de schi.

Groapa Ruginoasa – o imensă rană în trupul muntelui cu creste ascuțite.

Vârful Piatra Grăitoare – o stâncă pe vârful muntelui ce-ți răspunde la strigăte.

Cascada Varciorog – o frumoasă cădere de apă de 15 metri înălțime.

Peștera Porțile Bihorului – peștera-aven cu un portal de 10 metri înălțime.

Ultima actualizare: 12:28 | 10.07.2024

Sari la conținut