Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Cascada Vârciorog

Este o spectaculoasă cădere de apă de peste 15 metri înălțime situată într-o pădure de conifere la poalele Vârfului Piatra Grăitoare. Aceasta se gaseșe în Arieșeni, în apropierea satului Vamvucești – la 5,5 kilometri de centrul comunei.

Cascada și zona tampon din jurul ei constitue o rezervație peisagistica protejată de lege.

Traseul turistic poate fi parcurs și cu caruțe / sănii trase de cai.

Pentru a ajunge la cascadă plecând din centrul comunei Arieșeni urmați drumul national (DN75) înspre Vârtop 2,5 kilometri până la un drum pe partea stângă unde gasiți un indicator (coordonatele GPS ale intersecției sunt 46.481893, 22.724640). De aici urmați drumul ce insoțește Valea Vârciorog (3 kilometri) și totodată marcajul punct galben până la cascadă. Distanta este ușor de parcurs fiind panta mică. În cea mai mare parte a traseului o sa mergeți prin pădure, pe malul râuluil, astfel veți avea parte de răcoare.

În apropierea cascadei puteți vizita Stânca Piatra Grăitoare. Aceasta vă răspunde la strigăt. Când starigați spre peretele de stâncă aceasta produce un ecou, chiar dacă este situată pe creastă. Pentru a ajunge la stâncă urmați drumul ce urca destul de abrupt prin spatele cascadei, până la o mică așezare de mutături. Apoi treceți printre ele pe o cărare, traversați pădurea de brad și molid ce urmează până în golul alpin, iar de aici urcați până pe creastă. Apoi tot pe creasta până la Piatra Grăitoare. Traseul nu este marcat.

Ce trasee de maxim o zi se pot face care sa includa si aceasta cascada?
1. Arieseni- Cascada Varciorog – Varful Piatra Graitoare – Varful Bihorul – Varful Curcubata Mica – Cascada Patrahaitesti – Muzeu Patrahaitesti – Arieseni
2. Arieseni- Groapa Ruginoasa – Telescaun Piatra Graitoare – Cornul Berbecului – Varful Piatra Graitoare – Cascada Varciorog
3. Arieseni- Cascada Varciorog – Varful Piatra Graitoare – satul Galbena – Arieseni

Ultima actualizare: 13:37 | 5.04.2024

Sari la conținut