Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Cascada Pătrăhaițești

Cascada Pătrăhăițești este o splendidă cădere de apă în 2 trepte, de 14 metri înălțime. Traseul până la cascadă este ușor accesibil, o bună parte din el se poate face și auto.

Cascada Pătrăhaițești – după numele satului lângă care se află sau Cascada Buciniș – dupa numele râului pe care s-a format.

Cei mai mulți turiști vizitează această cascadă în perioada de vara din iulie până prin septembrie, se poate ajunge la cascada chiar și iarna cănd zăpada este mică. Cascada merită vizitată și în perioada de primavară și toamna cănd datorită topirii zăpezilor sau ploilor debitul ei este mult mai mare, deasemenea iarna are un farmec deosebit fiind împodobită de gheață.

Pentru a ajunge la cascadă plecând din centrul stațiunii turistice Arieșeni urmați drumul național spre Vârtop circa 1 kilometru până vedeți un pod de beton pe partea stângă iar lângă acesta un indicator „Cascada Pătrăhăițești 5 kilometri”. De aici urmați drumul forestier lejer și marcajul punct roșu până în satul Pătrăhăițești de unde mai aveti 1,5 kilometri până la cascadă.

În apropierea cascadei puteți să vizitați două minimuzee – două ateliere de meșteșugărit în care se crează obiecte de artizanat specifice ciubărăritului: tulnice, ciubere, donițe, pahare de lemn, sărărițe, fluiere etc. Aici puteți să vedeți cum sunt create aceste obiecte și deasemenea puteți învăța să cântați la tulnic. Deasemnea la localnici găsiți produse traditionale specifice Țării Moților: pălincă, afinată, dulceață de fructe de pădure etc.

Cascada Patrahaitesti se gaseste la poalele Varfului Curcubata Mica, varf pe care il puteti vizita plecand de la cascada. De sus aveti cel mai bun punct de belvedere asupra Tarii motilor cu casele rasfirate prin toate poienile muntilor pana sus pe creste. Acest traseu nu are marcaj turistic.

Trasee de o zi care pot fi făcute care să includă și această cascadă:
1. Arieșeni – Cascada Pătrăhăițești – Muzeul Pătrăhăițești – Arieșeni
2. Arieșeni – Cascada Vârciorog – Vârful Piatra Grăitoare – Vârful Bihorul – Vârful Curcubăta Mică – Cascada Pătrahăițești – Muzeul Pătrăhăițești – Arieșeni

 

Ultima actualizare: 12:28 | 10.07.2024

Sari la conținut